نویسنده: هانس اولریخ ابریست
مترجم: محمد رضا جودت
ناشر: شیرازه
سال انتشار: ۱۳۹۴
قیمت: ۱۲۰,۰۰۰ ریال
کتاب «شش گفت و گو با رم کولهاس» شهریور ۹۴، در محل اندیشگاه فرهنگی کتابخانه ملی، با حضور مترجم کتاب رونمایی گردید.
در این مجموعه به معماری و هنر مدرن پرداخته میشود و تجربیات موفق معماران ایرانی و جهان انعکاس می یابد.
مهندس جودت سخنرانی خویش را در ارتباط با علت ترجمه کتاب و این که چرا به سوی ترجمه رفت و دستیابی به ادبیات معماری به ایراد سخنرانی پرداخت. مهندس جودت در سال ۱۳۱۸ در اردبیل متولد و در سال ۱۳۵۱ از دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی(ملی) فارغ التحصیل شد. ایشان از موسسان و مدیران تالار”قندریز” (ایران) بوده و در کارنامه خود فعالیت در برگزاری نمایشگاه های هنرهای تجسمی و انتشار حدود سی جزوه وکتاب در زمینه هنرهای تجسمی و معماری از سال ۱۳۴۳تا ۱۳۵۷، همچنین عضو هیئت علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شهید بهشتی از سال ۱۳۵۴، سردبیر مجله”معماری و شهرسازی” از سال ۱۳۷۴تا ۱۳۷۹، صاحب امتیاز و مدیر مسئول فصلنامه”معماری ایران”را داراست.
ایشان توضیحاتی مبسوط در ارتباط با تالار قندریز و نوع فعالیت آن، مرحوم قندریز و شخصیت ایشان و شباهت اخلاقی وی به “رم کولهاس”، انتشار فصلنامه “فصلی در هنر”در ۴ شماره شامل مباحثی مربوط به هنرهای تجسمی، ادبیات، سینما، نمایش و…ارائه داد. مهندس جودت معماری را هنری جامع دانست و گفت هنر معماری باید جامعیت یابد و در این رشته در هیچ شرایطی “نه” نمی توان گفت.
به گفته وی در تدریس معماری هیچ چیز خاصی وجود ندارد و به جز موارد مختصر دروس فنی و اطلاعات فنی بقیه موارد به درک اشخاص و ارتباط یابی با دیگر علوم وابسته است. وی ادامه داد که در دنیای امروزی یک معمار باید یک سال فلسفه بخواند و بعد به دنیای معماری وارد شود. ایشان یکی از دلایل موفقیت کولهاس را اشراف ایشان بر هنرها و علوم دیگر دانست و تشریح احزاب مختلف در کتاب “نو مدرن ها کجایند”را شاهدی بر این ادعا قلمداد کرد. در انتها مهندس جودت ازعدم همکاری معماران ایرانی برای تالیف کتاب و روی آوردن ایشان به کار ترجمه مواردی را یادآور شد.
در جلسه رونمایی کتاب، مهندس بابک مطلب نژاد کارشناس ارشد معماری از دانشگاه شهید بهشتی، سخنان خود را به مصاحبهگر کتاب “هانس اولریخ ابریست” اختصاص داده و با جملاتی مانند: “بسیاری از ما نمی پرسیم اما هانس می پرسد و بسیاری از ما می پرسیم چون چیزی نمی دانیم، اما هانس می پرسد چون دانسته است” شروع کرد.
ابریست متولد ۱۹۶۸ و هم زمان با تحولات اروپا به دنیا آمد و در ۲۳ سالگی اولین نمایشگاه خود را برگزار می نماید و به این ترتیب وارد دنیای هنر و به دنبال آن مصاحبه با افراد سرشناس می گردد. وی بالغ بر ۲۰۰۰ ساعت مصاحبه در آرشیو خود دارد. در انتها گوشه ای از مصاحبه ای که با خود ابریست در سال ۲۰۱۱ شده بود، قرائت گردید. در انتهای جلسه همانند رونماییهای گذشته جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد و مهندس جودت به پرسشهای شرکت کنندگان پاسخ داد.
ایشان در پاسخ به این پرسش که جایگاه ایران در معماری مدرن دنیا کجاست و چرا نامی از معماری کهن ایران در میان آن دیده نمی شود، گفت اوج معماری مدرن در ایران به دهه ۴۰ شمسی برمی گردد و از دهه ۵۰ افول معماری ایران آغاز گردید. پس از انقلاب ۵۷ تا ۲۰ سال رکود کامل بر معماری حاکم بود و بحث میان معماری اسلامی و ایرانی وجود داشت.